Black metal este un gen muzical care a aparut în perioada de început a anilor 1980, precedând marea expansiune a stilurilor de metal “extrem”. Black metal-ul a evoluat din thrash metal, la fel ca si genul death metal, cu care se înrudeste.
Exista doua perspective asupra acestui gen muzical. Una are în vedere black metal-ul ca o forma foarte specifica de muzica si care trebuie sa abordeze un anumit stil pentru a face parte din acest gen. Cealalta considera ca versurile si ideologia filozofica, politica si religioasa a muzicii au o mai mare importanta în definirea genului decât stilul.
Principalii fondatori ai black metal-ului sunt considerati Venom (care erau o trupa de thrash metal, însa au definit conceptual genul prin lansarea albumului Black Metal în 1982), Mercyful Fate, Bathory, Hellhammer, Bulldozer, Celtic Frost si Mayhem. Primele albume care sunau a ceea ce este astazi considerat black metal au fost înregistrarile Bathory de la mijlocul anilor 1980 (în special Under the Sign of the Black Mark).
Black metal a evoluat în forma actuala (cunoscuta ca al doilea val black metal, care este mult mai puternic ancorat în teoria muzicala clasica) sub influenta trupelor norvegiene ca Darkthrone, Enslaved, Burzum, Mayhem, Immortal, si Emperor, care au început în stilul clasic, primar, introducând apoi anumite elemente din metalul mainstream si muzica clasica, astfel popularizând tot mai mult genul în rândul unei audiente underground în continua crestere. Influenta acestora se remarca cel mai bine la nivelul imaginii satanice sau pagâne si al versurilor anticrestine sau cu tenta oculta.
In Romania scena black metalului este reprezentata de Negura Bunget, Argus Megere, Vokodlok, Ordinul Negru, Codru, Cursed Cemetary, Satanochio, etc.
Exista anumite trasaturi specifice genului black metal. Riffuri rapide, cu tremolo. Versuri care au de obicei teme oculte, satanice, pagâne, sau care denigreaza crestinismul ca religie. Aceasta nu e o caracteristica exclusiv black metal, asemenea teme întâlnindu-se si în death metal (Deicide, Immolation, Acheron) sau thrash metal (Slayer). Sunetul chitarei este fie subtire, fie gros, atingând rar zona medie. Productie intentionat de slaba calitate, ca o reactie la comercialitatea muzicii mainstream sau alteori ca o reflexie atmosferica a starii de spirit. Acest efect se obtine taind frecventele înalte sau joase, lasându-le doar pe cele medii. Foarte putini dintre pionierii black metal mai fac acest lucru, deoarece slaba calitate a primelor albume era cauzata în mare parte de bugetul restrâns. Tobe rapide, agresive, deseori se foloseste tehnica blast beat. Câteodata rolul lor este minimalizat, încetinirea acestora contribuind la obtinerea unui sunet uscat, pustiu, de efect în special în ceea ce priveste atmosfera muzicala. Folosirea ocazionala a claviaturii electronice si a harpei, viorii, orgii sau ansamblurilor corale, care confera muzicii o senzatie orchestrala. Formatiile care folosesc aceste tehnici sunt etichetate de regula ca apartinând de black metal melodic. Voce înalta, distorsionata, tipând sumbru. Se foloseste uneori si vocea groasa, joasa, specifica stilului death metal. Atmosfera rece, întunecata, melancolica sau tulbure.
Înregistrarea de joasa fidelitate e specifica în mare parte din black metal. Evolutia unora dintre vechile formatii de black metal, adevarati lideri ai genului, a adus o mare schimbare în sunetul acestora, ajungând chiar sa nu mai fie catalogati în genul care i-a consacrat. Un exemplu ar fi Mayhem, formatie a carei cariera e înradacinata într-un black metal influentat de death metal, continuând cu un black curat, în final revenind la death metal. De asemenea, Satyricon a debutat ca o trupa de black metal, însa la momentul de fata cânta un hibrid de muzica industriala. Noile trupe incorporeaza în sunetul clasic elemente atmosferice, date de chitara ambientala, pasaje de clape, orga, precum si alte instrumente.
O alta trasatura specifica este folosirea de machiaj tip corpse paint, un machiaj alb-negru, care face purtatorul sa semene cu un cadavru în descompunere sau cu o victima a ciumei, membrii formatiei Immortal se refereau la machiajul lor ca vopsire a fetei în culori de razboi.
O alta caracteristica a black metal-ului este utilizarea pseudonimelor, primele formatii care au apelat la ele fiind :Venom (componenta initiala îi cuprindea pe Cronos, Mantas si Abbadon). Exemplele sunt numeroase: Quorthon (Bathory), Darken (Graveland), Euronymous (Mayhem), Goat, Count Grishnackh (Burzum), Fenriz (Darkthrone), Nergal, Inferno (Behemoth), Zephyrous (Darkthrone), Abbath, Demonaz, Horgh (Immortal), Iscariah, Hellhammer, Maniac, Necrobutcher, Blasphemer, Dead (Mayhem), Hoest, Ihsahn, Samoth, Faust, Trym (Emperor), Nattefrost (Carpathian Forest) si altii.
Taake
Acum 15 ani